Hva er Cheer?

Cheerleading er en konkurranseidrett der lagene konkurrerer mot hverandre med koreograferte show. Rutinene inneholder blant annet dans, pyramider, kast, heiarop, hopp, akrobatikk og spesielle armbevegelser/motions. Cheerleading er en lagidrett der alles innsats vektes like høyt og synkrone bevegelser og timing er viktig. Hvordan elementene utføres er vesentlig. En cheerleader skal alltid smile, vise spirit, styrke og energi som skal smitte over på publikum. Hver rutine bedømmes av et dommerpanel.

Kategorier det konkurreres i:

  • Cheer All Female = lag bestående kun av jenter, opptil 25
  • Cheer Coed = lag bestående av både gutter og jenter
  • Partner Stunt = en gutt og en jente utfører diverse stunt, kast og løft
  • Group Stunt = en mindre stuntgruppe som spesielt er gode på høye kast og akrobatikk

Regler:

I konkurranse kan lagene få opp til 100 poeng. Rutinene utføres for et panel bestående av fem dommere. Hver av dommerne kan gi opp til 100 poeng hver, høyeste og laveste dommerresultat strykes og resterende poengsummer slås sammen til endelig poengsum.

I cheerkategoriene gis det blant annet poeng for:

  • Vanskelighetsgrad og gjennomføring på pyramider og stunt/kast
  • Synkronitet og formasjoner
  • Turn og akrobatiske elementer
  • Dans, obligatoriske hopp og spesielle armbevegelser
  • Hurtighet og flyt i overføringer fra ett moment til et annet
  • Totalt uttrykk, energi og styrke

PERFORMANCE CHEER – POM FREESTYLE OG HIP HOP

Dansekategoriene bedømmes også i forhold til synkronitet, hurtighet og flyt i rutinen, men utøverne fremfører ikke heiarop og de bygger heller ikke pyramider. En rutine i cheerdance pom freestyle bør inneholde elementer som høye spark, piruetter og spesielle dansehopp. Hip Hop og Jazz er to grener innen cheerdance.

For å kunne kalle det man driver med for cheerleading må alle elementene som er nevnt over være med og brukes sammen. Det finnes trenerkurs, dommerkurs og treningsleirer for å kunne utvikle utøvere og trenere i cheerleading i Norge.

Cheerleading startet på Princeton University i USA for over 100 år siden. På 80-tallet begynte man med egne konkurranser for cheerleadere. De første lagene i Norge startet opp så sent som på midten av 90-tallet, men i dag er cheerleading en av landets raskest voksende idretter. Cheerleading er i dag en konkurranseidrett som er anerkjent av Norges Idrettsforbund. Norge er i toppen både i Europa og verden, med medaljer både fra EM og VM. Det internasjonale forbundet International Cheer Union har 3,5 millioner medlemmer i over 100 medlemsland fra hele verden og jobber i dag med å få cheerleading inn som prøvegren i OL.

For mer detaljert informasjon se Norges Amerikanske Idretters Forbund